Вашата оценка 0 от 0 гласа

Кападокия- приказка, която трябва да се изживее

Кападокия- приказка, която трябва да се изживее
08.Ноември.2018 г.
Кападокия е едно от чудесата на Турция, което изумява посетителите от стотоици години. Хора и природа са творили тази приказка, в която пейзажите сякаш не са от тази планета. 

Наричат Кападокия земя на светци. Тази област обаче е известна преди всичко със скалните ниши издълбани от монаси, и църквите и параклисите, до които се достига по въжени стълби или катерене по мекия пясъчник. Всичко това заедно с уникалните избледнели стенописи превръща областта Кападокия в първостепенен световен туристически център. Нищо, че тези определения звучат като извадени от учебника по география - в случая гръмките думи отговарят на истината.
И понеже не са малко хората, които избягват обиколките из музеи и разглеждането на исторически паметници, трябва да се знае, че Кападокия е нещо като музей на открито.
Човек може да пипне скалните ниши, да влиза в тях, да види хора, които и в момента живеят наблизо, и дори да отседне в скален хотел. Става въпрос за истински хотел, който е издълбан в пясъчника, има поне десетина стаи пещери, обзаведени по-пестеливо или не, където нощувката струва от 10 до 150 долара.

Каменният град се намира в сърцето на Мала Азия, югоизточно от столицата на Турция Анкара, и обхваща обширна територия с високи плата, хълмове и вулканични върхове между двете големи планински вериги - Понтийските на север и Тавър на юг. На запад тя стига до Соленото езеро, а на изток - до река Ефрат.
Според библейските текстове Кападокия е най-голямата стара област на Мала Азия. Тя се напоявала от река Халис и била забележителна с богатите си пасища и превъзходните си породи коне, магарета и овце. Пак в Библията се споменава, че християнството е било въведено рано между жителите й, които били пословични с ленивост, неверие и още много други пороци.

Не може да се каже със сигурност кога хората започват да изсичат в района пещерни и подземни жилища. Приема се, че тази традиция е усвоена от монашеството и от IV век насетне тук в скалите изникват десетки манастири, огромен брой църкви и отделни монашески килии. Днес е ясно, че е създадена сложна система от тунели и помещения, разположени на 18 до 20 етажа под земята и също толкова над повърхността. Според учените тези уникални градове са осигурявали убежище на 20 000 души през различни периоди.
Създаването на скалните градове започва още от времето на хетите и е описано от Ксенофон в неговата книга “Анабазис”. Пещерите давали подслон на фригийци, перси, ранни християни, араби, селджуки и османски турци. Християните наследяват и доразвиват подземните градове в мекия пясъчник, като изграждат храмове, манастири, училища.
Кападокия е била убежище за ранните християни, след тях са останали много църкви и манастири. По тези земи са живели последователи на св. Павел, а също аскети и отшелници, които с години са обитавали голите скални ниши, живели са хора, които останалите са обявявали за луди, защото не са ги разбирали.

Стотици скални църкви и манастирски комплекси свидетелстват за небивал разцвет на монашеството. Сухият климат, труднодостъпните пещери и постоянната температура са съхранили безброй стенописани храмове, които превръщат Кападокия в едно от най-големите хранилища на средновековното православно изкуство. Така например в най-големия от разкритите досега подземни градове (наречен от турците Деринкую, “Дълбокият кладенец”) може да се влезе в подземен храм, издълбан във формата на кръст на десетки метри под земята.
Кападокия е наистина странно място и на пръв поглед наподобява лунен пейзаж. За милиони години вулканична дейност тук природата е изваяла фантастични скални образувания, към които дори сега хората не могат да останат безразлични.

Тук вулканична туфа е била прорязана от водата в тесни лабиринти и долини и е ерозирала във фантастични форми. Образували са се хиляди каньони и сухи дерета, сухи пустинни области, които биха възхитили всеки любител на фотографията и красивите пейзажи.
Днес между скалните възвишения с издълбани ниши са построени къщи, модерният град и историческите забележителности просто са прелели един в друг и живеят заедно. Днешните селища са с нови къщи, но помещенията в скалите все още се използват от хората. Част от тях са превърнати в гълъбарници заради ценния тор, който се използва за торене на лозята в този район. Между другото - местното вино е високо ценено и популярно в цяла Турция. Някои от винарните също се помещават в подземните помещения.
Тук човек може да отиде на пазар и да се върне с куп екзотични покупки - килим, изкусно изработен накит, рядко срещан камък.

Най-старите скални църкви и манастири в района са от V-VI век. Срещат се немалко храмове с украса от времето на иконоборството (VIII-IХ в.), но най-много са от следващия период до завладяването на Кападокия от селджукските турци - процес, който продължава от ХI до ХIII в. През това време християнското присъствие започва да запада и този упадък продължава през османския период.
Най-прославеният светец тук е великомъченик Георгий Кападокийски (Победоносец), загинал за вярата по време на император Диоклециан. По предание за родно място на св. Георгий се сочи районът Потамия (Дерекьой) при днешното село Гюзелкьой, където има древен храм, посветен на великомъченика. Негови изображения на бял кон се срещат в почти всички стенописани кападокийски храмове.
Днес тук има малко останали християни. Разбира се, преобладаващото население е мюсюлманско.

Върхът Немрут (2150 м) е в Национален парк "Немрут" и е в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство - в случая запазено от I в. пр.н.е. Върхът е един от най-забележителните паметници от елинистичния период с очарователната красота на монументалните статуи от мавзолея на Антиох Първи. Те са разположени на източната и западната тераса и е добре да се гледат на изгрев и залез слънце, когато са облени в светлина.

Полетът с балон е едно от най-запомняшите се преживявания в Кападокия.

Балоните се издигат преди изгрев. Десетки балони се събират на площадката за излитане, а гледката на долината, изпълнена с цветни летящи точици е изумителна. Гледката отвисоко си заслужава всяка лира! Тези картини ще останат за дълго в съзнанието ви!
 

Любопитно


Календар
Юли 2020Август 2020Септември 2020Октомври 2020Ноември 2020Декември 2020Януари 2021Февруари 2021Март 2021Април 2021Май 2021Юни 2021
Специални оферти
Екскурзии ИстанбулЕкскурзии КападокияАнталия лято 202014 февруари 20203-март 2020Великден 2020Майски празници 2020Лято 2020Септемврийски празници 2020Есен 2020Екскурзии ДубайКушадасъ Лято 2020Екзотики
Любопитно
15 Март2020 г.
Съобщение относно работа в извънредно положение
Във връзка с въведеното от 13.03.2020г. от Правителството на Република България, извънредно положение за срок от 13.03.2020 г. до 13.04.2020 г., бихме...
22 Декември2019 г.
Разбери как да се ориентираш и избереш правилно място за лятна почивка в Турция.
Предлагаме ви нашите съвети как да изберете почивка в Турция за лятото!   Ранни записвания – ако наистина желаете да отседнете в хуб...
13 Декември2019 г.
Тенерифе е островът, предлагащ хиляди преживявания!
Тук можете да се изгубите сред природата, да се отпуснете на плажа, да се изкачите до върха на вулкана Тейде, да пазарувате, да се разходите по калдар...
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах