Вашата оценка 0 от 0 гласа

Топ дестинации в Турция

Топ дестинации в Турция
14.Декември.2018 г.
Турция- страната, която се разполага на два континента е една от най- любимите и предпочитани дестинации за почивка  сред туристите от цял свят. И това не е изненадващо, тъй като това е едно от местата с невероятна природа и богато историческо наследство, където можете да усетите смесицата на старата и съвременна култура, където пътешественикът търси спиращи дъха брегове, отдалечени плажове и невероятна храна. И тъй , като сега е периодът на ранните записвания за Турция през 2019, ще ви кажем къде точно да отидете и защо!
Анкара
ранни записвания Турция 2019
Започваме със столицата Анакара, която е втория по големина град в Турция. Освен, че  е университетски център, това е модерен град, популярен сред туристите със своята независимост и западни ценности. Разположен е в сравнително централна част на страната, в Анадолското плато. През града минават реките Анкара и Чубук. Населението на града наброява над 4.3 милиона жители.
Повечето забележителности в града са с историческа и културна насоченост. Могат да се открият множество монументи от Римски времена. Към тях се включват Римските бани, храмът на Август и Рим, колоната на „Юлиан“, руините от старинната Цитадела и други. Безспорно един от запомнящите се обекти е мавзолеят на Кемал Ататюрк. В града могат да бъдат посетени и множество джамии, най-голямата от които е Коджатепе. Разнообразието от музеи също е голямо. Особен интерес представляват музеят на цивилизациите от Анатолия и Етнографският музей.

Интересна забележителност е и Кулата Атакуле - най-високата структура в града.

Истанбул
ранни записвания Турция 2019
Истанбул е най-  предпочитаната дестинация в Турция. Това е едно от местата по света, които всеки трябва да посети. Най- големият град в страната очарова своите посетители с многовековната си история, култура, джамии, базари и какво ли още не.
Едно от задължителните места, които трябва да посетите е „църквата на Светата мъдрост“- Св. София. Тя е толкова голяма, че макар препълнена с хиляди туристи, пак изглежда просторна. След завладяването на града от турци, се е превърнала в джамия, но под 56 метровия и купол все още живеят символите на християнството.
Друга задължителна спирка е Джамията “Султан Ахмед” (Синята джамия). Нарича се Синя, заради цвета на порцелановите плочки, с които е украсена. Построена е в началото на 17 век по поръчение на султан Ахмед I. Джамията има 6 минарета, като основната цел е била да надмине по размери и красота Света София. Е.. дали да е успяла, преценете сами.
Анталия
ранни записвания Турция 2019

Заедно с Истанбул, Анталия е най-популярният туристически район в Турция. Най-добрият начин да откриете красотата на района е да използвате кабинковия лифт за пътуване до планината Тахтали, откъдето можете да се насладите на зашеметяващите панорамни гледки към бреговата линия. След изкачването вижте руините на Phaselis и красивите плажове наблизо. За любителите на слънцето плажът Лара е най-добрата дестинация, тъй като там можете да се насладите не само на кристално синьото море, но и на пясъчния фестивал, където талантливи художници създават фигури от живота, които да впечатлят посетителите.


Измир
ранни записвания Турция 2019

Крайбрежният турски град Измир е едно от най-бързо развиващите се пристанища за круизни кораби в Егейско море и отлично място за престой, ако планирате пътуване до близките Ефес и Пергамон. Градът е основан около 10 век пр. н. е. Старото име на града е Смирна. В града има голяма общност изселници от България. Една от архитектурните забележителности на Измир е часовниковата кула пред конака.Мардин
ранни записвания Турция 2019

Този невероятен град се намира в Югоизточна Турция, близо до границата със Сирия. Разположен е върху скалисти планини, извисяващи се над Сирийските равнини. Градът е известен с типично арабската си архитектура.
Няма точни данни кога е основан, но учените предполагат, че това е станало около 4000 години пр. Хр. Градът е богат на огромно историческо, културно и архитектурно наследство. Освен множеството мюсолмански джамии, там се намират и църквите на едно от най-старите християнски общества – Сирианите. Други забележителности, които могат да бъдат открити в града са: 10 Медресета – мюсолманско училище, подготвящо учениците си за свещенослужители; останки от 15 крепости, от различни периоди; 5 гробници, включително и тази на султан Муса; множество фонтани, пазари, турски бани и Кервансараи – големи сгради служили за преспиване и хранене на търговските кервани. В близост до града се намират и много пещери, които са били обитавани през най-ранните периоди от човешката история. Пещерите са изпълнени със скални рисунки, оставени от техните обитатели. В момента града кандидатства за добавяне в списъка на ЮНЕСКО за Световното Наследство. Общо в града и провинцията има 665 обекта, регистрирани и закрилияни, като културни и природни ценности.
Освен културно-историческото си богатство, Мадрин предлага и други атракции. Една от тях е ловният туризъм. На различни места в околностите на града има условия за лов на лисици, зайци, яребици, корморани, бекаси и диви гъски. Местността е подходяща също и за скално катерене. Когато човек навлезе в улиците на стария град, внезапно губи представа за времето и му се струва че внезапно е попаднал в 16ти век. Не пропускайте да посетите чаршиите Деллаллар, Казанджълар, Марангозлар, Хасан Аммар, Сокулбакар и Бабъссор. В чаршиите ще видите работилнички където все още продължават да се шият самари, работилнички където майстори медникари продължават да изработват на ръка медни съдове, сувенири и други предмети.
Коня
ранни записвания за почивка в Турция 2019

Един от най-старите градове в света и най-известен със своята зеленина, Коня е оазис сред  гола равнина, център на анадолския ислям и основател на световноизвестния орден на Руми- 12 декември. Всяка година между 11 и 17 декември в град Коня  се стичат почитатели и поклонници от цял свят и градът от 1 милион удвоява населението си за празниците на Мевлана.
През XII и XIII век Коня процъфтява като столица под управлението на династията Селджук. Днес сгради от тази епоха все още могат да се видят, като джамията Аладедин и руините на двореца Селджук. Коня е и домът на персийския богослов и  мистик- Руми. Неговият мавзолей е задължително място, което да посетите в Коня. Последователите на Руми основали орден "Мевлеви", по-известен като "въртящите се дервиши", заради специфичния въртящ танц.
Мармарис
ранни записвания за почивка в Турция 2019
Този лазурен рай е един от най- популярните морски курорти в Турция. Мармарис е перфектна картина на покрити с борови гори планини, пясъчни бели плажове, тюркоазени води и историческа архитектура. Разположен по протежението на турската ривиера в югозападната част на Турция, този зашеметяващ град е туристически рай с изключителни възможности за разглеждане на забележителности, водни спортове, приключения, фантастична  храна и оживен нощен живот. Възможността за разнообразни разходки с лодка, позволят да се разгледат живописните заливи и съседните села. Ако това не е достатъчно, има няколкодневни екскурзии от Мармарис до забележителни дестинации като Далян, Ефес, Памуккале и остров Клеопатра.
Сиде
ранни записвания за почивка в Турция 2019

Сиде лежи върху малък равнинен полуостров, дълъг 800 м и широк 300 м, изпълнен с множество археологически забележителности и заобиколен от двете страни от дълбоките сини води на Средиземно море. Неговата звездна атракция е изкопано място на древни елинистически и римски руини, които включват останките от колосалния амфитеатър и различни храмове. Разположен на тесни улички и атрактивни градини, очарователният град предлага много ресторанти и кафенета, където можете да се насладите на уникалната атмосфера. Интерес представляват живописните плажове и водните спортове. Забавления също не липсват. В самият град се намират останките на древния град Сиде. Той датира от VII век пр. Хр. За любителите на историческите паметници, имате възможност да видите  храма на Аполон, храма на Атина, няколко фонтана, пристанището на Сиде, театъра, двореца на епископа и базиликата към него, главния и източния портал на града и др. Сега имате възможност за ранни записвания  за Сиде


Кападокия
ранни записвания за почивка в Турция 2019

В това кътче на история, екзотика и красота, няма начин да не останете очаровани. Областта Кападокия се намира в централната част на Турция, в Централна Анатолия. Историческата местност в Мала Азия преди хилядолетия е била позиционирана между древните страни Понт, Армения, Киликия, Галатия и Фригия в поречието на река Къзълърмак (Червената река). Съвсем близко до това място, преди около 4000 години е имало действащ вулкан. Природата извайвала чудни форми от изстиналата лава, а населяващите територията му издълбавали в засъхналата магма своите домове, храмове за медитация и християнски църкви за връзка с Бог.
В наши дни Кападокия е богата с открити музеи, голямо историческо и културно значение, намиращо се под опеката на ЮНЕСКО. Тук посетителите имат възможност да се удивият от уникални и невиждани другаде по света скални форми – пирамиди, гъби, комини, подземни градове. Дестинацията се посещава от приблизително 2 млн. туристи годишно. Кападокия има особено значение за християните. Счита се, че именно тук са живели едни от първите хора, посветени в християнската религия. За тяхната огромна отдаденост към Бог говорят множеството запазени в автентично състояние църкви на територията на скалния комплекс. Издълбани в скалите, красиво изографисани, богато орнаментирани тук могат да се преброят над 370 храма.


Бодрум
ранни записвания за почивка в Турция 2019

Бодрум е град в Югозападна Турция, вилает Мугла. Градът е важно пристанище и една от най-известните туристически дестинации в Егейския регион. Тук освен богатствата на древния свят, можете да се насладите на две от седемте чудеса на Света и то само в радиус от 20км . Освен това тук ще се насладите и на колоритен нощен живот. В Бодрум се намира най- голяма открита дискотека, богата на много шоу програми. Изобщо в района на пристанището можете да откриете много барове, огромни клубове  и дискотеки, наргиле барове и места, където да се забавлявате. Задължително опитайте „ гьозлеме“- традиционна турска закуска, която представлява плоска, изпечена на плоча палачинка с различна плънка.


Любопитно


Календар
Юли 2020Август 2020Септември 2020Октомври 2020Ноември 2020Декември 2020Януари 2021Февруари 2021Март 2021Април 2021Май 2021Юни 2021
Специални оферти
Екскурзии ИстанбулЕкскурзии КападокияАнталия лято 202014 февруари 20203-март 2020Великден 2020Майски празници 2020Лято 2020Септемврийски празници 2020Есен 2020Екскурзии ДубайКушадасъ Лято 2020Екзотики
Любопитно
15 Март2020 г.
Съобщение относно работа в извънредно положение
Във връзка с въведеното от 13.03.2020г. от Правителството на Република България, извънредно положение за срок от 13.03.2020 г. до 13.04.2020 г., бихме...
22 Декември2019 г.
Разбери как да се ориентираш и избереш правилно място за лятна почивка в Турция.
Предлагаме ви нашите съвети как да изберете почивка в Турция за лятото!   Ранни записвания – ако наистина желаете да отседнете в хуб...
13 Декември2019 г.
Тенерифе е островът, предлагащ хиляди преживявания!
Тук можете да се изгубите сред природата, да се отпуснете на плажа, да се изкачите до върха на вулкана Тейде, да пазарувате, да се разходите по калдар...
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах