Вашата оценка 2.50 от 2 гласа

Топ дестинацията град Сиде

Топ дестинацията град Сиде
19.Декември.2018 г.
В днешния ни материал ще посетим град Сиде. Това е един от най- важните морски курорти на Турция, който очарова хиляди посетители с богатствата, които крие. На местното анадолско наречие името на града, Сиде, означава Нар. Намира се между Анталия и Алания, този град отговаря напълно на необходимостта да дадем на тялото и душата си пълна почивка и много приятни емоции. И тъй като сега е момента за ранни записвания за  Сиде 2019.
Ранни записвания Сиде

Сиде е oчарователно и живописно градче, едно от най-старите на анталийското крайбрежие. От древни времена са останал прекрасният античен театър за 20 000 зрители, градската стена, древноримските терми - превърнати сега в музей, руините на храма на богинята Фортуна.... Сиде е процъфтявал чак до IX век а след това е бил разграбен от арабските завоеватели и повече никога не възвръща предишното си величие. Едва през 70-те години на миналия век, с развитието на туризма, този слънчев рибарски град се превръща в популярен курорт. Но неговия център така и не се е променил и е запазил своя характер, и сега сергии, рибни ресторанчета и кафенета под открито небе се гушат между древните стени, увити с бръшлян и различни цветя.
Сиде лежи върху малък равнинен полуостров, дълъг 800 м и широк 300 м, изпълнен с множество археологически забележителности и заобиколен от двете страни от дълбоките сини води на Средиземно море. На определени места по главната улица, която преминава през центъра и достига до древно рибарско пристанище, посетителите могат да зърнат морето между сградите от двете си страни. Въпреки че понастоящем Сиде се радва на голям интерес от европейски и турски туристи, градът успява да запази своя автентичен характер и атмосфера, напомнящи за древните му времена. Поради многото археологически паметници, архитектурата в Стария град е изпълнена в строго определен стил - красиви двуетажни каменни сгради с лакирани дървени тераси, наредени в лабиринт от тесни и извиващи се улички. Точно, като в приказка.
Ранни записвания Сиде
Освен всичко това Сиде ще Ви очарова и оживен нощен живот. Сред всички барове и дискотеки, най- известната е Оксид, в която може както да танцувате, така и да се къпете в басейните. Всички хотели са разположени в покрайнините на града, което позволява една истинска и пълноценна почивка за посетителите. близкият залив Кумкьой отдавна е предпочитано място за туристи с деца. Морето тук е плитко и с пясъчно дъно. Местните хотели са отдавна построени и затова териториите им са големи, поддържани и с много зеленина.
Според древните историци Страбон и Ариан, Сиде е основан от гръцки заселници, идващи  от Западна Анатолия. Предполага се, че  това се е случило през VII в.пр.Хр. Поради географските особености и добрите условия, които предлагало пристанището за малки лодки, Сиде се превръща в един от най-важните търговски центрове в региона още тогава. Със своята голяма търговска флота той е търгувал със страните на източното и западното средиземноморско крайбрежие, като в същото време е изпълнявал ролята на пристанище за много селища от вътрешността на Турция. Градът за известен период е бил и пазар за роби от Африка, както и пиратско свърталище. Комбинацията от земетресения, нападения от християни и араби водят постепенно до упадъка на града през X в. и мигриране на населението му към Анталия. През 1895 г. турски бежанци от Крит се преместват в изоставения град и наричат новото селище Селимийе. През 50-те години на XX в. започва туристическият бум, тогава селището си възвръща римското наименование Сиде.
В близост до самия град Сиде са разположени много предпочитани курорти, като Чолаклъ- богат на много луксозни хотели и Соргун- любима курортна зона, заради боровата гора, която обгражда отличните клубни хотели с големи територии и простори.  Пътуването от аерогара Анталия до Сиде е около час.
Туризмът в Сиде започва в края на 50-те години, когато е малко селце, а археологическите разкопки - както и празните плажове - започват да привличат хора.
Забележителности:
  • Амфитеатърът, датиращ от древногръцкия период и един от най-големите в Турция (след Аспендос). Капацитетът му е 15 хил. седящи места;
  • Римските храмове на Аполон, Артемида и Дионисий;
  • Византийските църкви от V и VI в.;
  • Добре запазените градски порти - датиращи от II в.пр.Хр., те са осигурявали вход към античния град;
  • Агората - обществен площад, където има руини на кръглите кули Тиче и Фортуна (от II в.пр.Хр.), както и периптерий от 12 колони;
  • Римската публична баня, възстановена като музей, в който са изложени статуи и саркофази от римския период;
  • Улицата с колонади - за съжаление мраморните колони ги няма. Това, което е останало са няколко руини до римските бани;
  • Нимфеумът - представлява извор на минерална вода, издълбан под формата на пещера и посветен на нимфите
Храма на Аполон
Храмът на Аполон със сигурност е едно от първите места, които ще привлекат вниманието Ви щом се озовете в Сиде.
До 1000 г.пр.н.е., Сиде не е  имало своето първо селище, но някъде през VI век пр.н.е., когато гръцки заселници създават колония и построяват пристанище тук, градът започва да просперира. По време на римската епоха този град се превръща във важен търговски . На върха на полуостров Сиде са останките от двата основни храма на древния град, посветени на Атина и Аполон. Въпреки че по никакъв начин не са завършени, те имат живописно място, гледащо към Средиземно море и са особено впечатляващи вечер, когато руините са осветени. Страничното пристанище е чудесно място, където да наблюдавате залеза на крайбрежната алея, която е богата на много кафенета до брега, близо до руините.
Легендата твърди, че тук Антоний е срещнал Клеопатра и й е подарил храма като знак на любовта и предаността си.
 Ранни записвания Сиде 2019
В днешни дни стотици влюбени двойки и младоженци избират храма, издигащ се живописно на самия бряг на Средиземно море в Сиде, за сватбени фотосесии по залез, когато слънцето избухва във всички нюанси на златно, оранжево и червено, преди да се скрие зад хоризонта.
Комплексът включва сграда с правоъгълна форма с размери 17 на 30 метра. Сградата е опасана от внушителна колонада от 30 колони, всяка с височина 10 метра и диаметър – 2 метра. Фризовете между колоните са украсени с изображения на Медуза и растителни орнаменти.
 
Строителството е продължило няколко десетилетия. За съжаление през X век мощно земетресение разрушава храма на Аполон. До днешни дни са оцелели останки от основата на храма и 5 внушителни колони, но дори само те са достатъчни, за да почувствате величието на античната култура и да се докоснете до древната история.
 
Амфитеатъра
Впечатляващо място, което може да побере 20 000 аудитория в своите 49 реда  места за сядане. Въпреки, че някои от арките са се срутили, амфитеатъра все още е забележителен пример за римско архитектурно умение. Не пропускайте да разгледате по-внимателно стените на сцената, където има добре запазени релефи.
Точно зад самият театър се намира Агората, която представлява пазар на римската епоха.
Ранни записвания Сиде 2019
 Музеят на Сиде
Музеят може да е малък, но предлага доста красива и очарователно подредена колекция. Добре е да разгледате и самата сграда, която е старата баня на древния град.
Крайбрежието на Сиде
Тъй като сме в периода за ранни записвания за Сиде, няма как да не споменем другата основна причина това да бъде една от топ дестинациите на Турция. Градът всъщност е най- известен със своето слънце и пясък. През летните месеци безкрайно синьо небе европейските пътешественици се събират в града, за да се измъкнат на пясъка на многобройните плажове, обграждащи околния бряг. Най-близката и най-популярната пясъчна ивица обаче е точно в града. Крайбрежието на Сиде е изпълнено с с шезлонги, ресторанти и кафенета и предлага всичко необходимо за един пълноценен ден на слънце, релаксиране и събиране на тен. Ако търсите още повече разнообразуе, ще намерите също така и изобилие от водни спортове.
Селевкия ( Памфилия)
Останките от града се намират вероятно на 23 км северно от днешния Сиде в Турция. Намиращият се древен град Селевкия на около 15 км западно от Сиде е вероятно древният град Либре. Разхвърляните руини са затворени в борова гора, което дава на обекта очарователна атмосфера, изгубена във времето. Малко се знае историята на града, а археолозите все още обсъждат точната му идентичност. Разкопките тук през 70-те години откриха голям комплекс от бани; добре запазена агора с оцелели складови помещения, колонади и редове за магазини; византийска църква . Почти непознат за външния свят и изобщо не е представен в интернет, това е римската крепост, построена от Марк Антъни, която защитава град Сиде. Тя обхваща най-малко няколко квадратни мили.
 
Водопадите Манавгат
Водопадите Манавгат- едно наистина приятно място на 75 км. от Анталия. Представлява цял парк, с красиви водопади, опасани с туристически пътеки, които можете да обиколите отвсякъде. Разположени сред гъста зеленина, водопадите са любима дестинация на местни и чужди, а гръмотевият рев на водата е драматичен саундтрак на посещението тук.
Каньон Кюпрюлю
 Със статут на национален резерват, парк Кюпрюлю има огромен брой представители на флората и фауната: има около 600 различни растителни вида, сред които най-популярните са евкалипт, кипарис, шам фъстък, хвойна и ела, както и повече от 109 вида птици. ъщо така в парка живеят елен, планински кози, лисици, вълци и зайци. Техните съседи са гигантските костенурки Caretta-Caretta, които могат да бъдат с дължина до 1,5 метра и тежат до 90 кг.
Едно от най- типичните забавления тук е рафтинга по бурната река , която образува каньони на няколко места. Отначало реката не е дълбока, но постепенно се превръща в голям поток от вода, който се втурва и кипва с голяма сила. Тюркоазения цвят на водата и хладната, екзотична атмосфера са просто несравними.
Повечето хотели в Сиде са наистина невероятни. С изглед към Средиземно море, намиращи се на самия пясъчен бряг,  те предлагат изобилие от СПА процедури и възможности за релакс и забавления по вкуса на всеки.
Любопитно


Календар
Декември 2023Януари 2024Февруари 2024Март 2024Април 2024Май 2024Юни 2024Юли 2024Август 2024Септември 2024Октомври 2024Ноември 2024
Специални оферти
България
Любопитно
15 Март2020 г.
Съобщение относно работа в извънредно положение
Във връзка с въведеното от 13.03.2020г. от Правителството на Република България, извънредно положение за срок от 13.03.2020 г. до 13.04.2020 г., бихме...
22 Декември2019 г.
Разбери как да се ориентираш и избереш правилно място за лятна почивка в Турция.
Предлагаме ви нашите съвети как да изберете почивка в Турция за лятото!   Ранни записвания – ако наистина желаете да отседнете в хуб...
13 Декември2019 г.
Тенерифе е островът, предлагащ хиляди преживявания!
Тук можете да се изгубите сред природата, да се отпуснете на плажа, да се изкачите до върха на вулкана Тейде, да пазарувате, да се разходите по калдар...
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах